高中试题
当前位置: 首页 > 高二> 高二英语> 高二英语知识点

高二英语阅读理解训练

来源:未知 2013-10-28 字体大小: 分享到:

On the evening of June 21, 1992, a tall man with brown hair and blue eyes entered the beautiful hall of the Bell Tower Hotel in Xi'an with his bicycle. The hotel workers received him and telephoned the manager, for they had never seen a bicycle in the hotel hall before though they lived in "the kingdom of bicycles".

Robert Friedlander, an American, arrived in Xi'an on his bicycle trip across Asia which started last December in New Delhi, India. When he was 11, he read the book Marco Polo and made up his mind to visit the Silk Road. Now, after 44 years, he was on the Silk Road in Xi'an and his early dreams were coming true.

Robert Friedlander's next destinations (目的地) were Lanzhou, Dunhuang, Urumqi, etc. He will complete his trip in Pakistan. 1. The best headline(标题) for this newspaper article would be A. The Kingdom of Bicycles. B. A Beautiful Hotel in Xi'an. C. Marco Polo and the Silk Road. D. An American Achieving His Aims. 【解】 此类题考查学生对文章的整体或段落进行分析、总结, 最终归纳出相关部分 的主旨或大意的能力。除了如本题要求学生选择标题外, 命题方式还有纳 段意、揭示主题等。学生要对阅读中获取的信息进行分析加工, 抓住主信 息和观点, 从而掌握全篇大意。叙述性的文章, 如故事, 与说明文不同往 往没有主题句, 更需学生仔细阅读, 以便抓住作者的写作意图。 本题A、B、C三个选项虽然都是短文中涉及到的事实, 但综合全篇, 可出 这篇新闻报道主要讲叙了一个美国人如何踏上丝绸之路, 来到中国访问实 现自己四十四年前童年梦想的故事。 【答案】D 2. The hotel workers told the manager about Friedlander coming to the hotel because A. he asked to see the manager. B. he entered the hall with a bike. C. the manager had to know about all foreign guests. D. the manager knew about his trip and was expecting him. 【解】 问题中的because 和短文中的 for 中文意思都是 "因为", 只是后者更书面语化。 【答案】B 3. Friedlander is visiting the three countries in the following order: A. China, India, and Pakistan. B. India, China, and Pakistan. C. Pakistan, China, and India. D. China, Pakistan, and India. 【解】这又是一道排序题。从第二段和第四段可找到答案。 【答案】B 4. What made Friedlander want to come to China? A. The stories about Marco Polo. B. The famous sights in Xi'an. C. His interest in Chinese silk. D. His childhood dreams about bicycles. 【解】 此题可从第三段第一句得出答案。 【答案】A 5. Friedlander can be said to be A. clever. B. friendly. C. hardworking. D. strong-minded. 【解】要答好此题需对短文作深层理解。作者在文中并未用文字明确表示对该美国 人的看法。但从短文中我们得知该美国人55岁高龄, 去年12月从印度新里 出发, 骑自行车历经6个月来到中国西安, 并将继续沿丝绸之路旅行, 以现 童年梦想, 可以说是够 "意志坚强的"了。 【答案】D#p#分页标题#e#

猜你喜欢

精品学习资料

扫描二维码注册领取

精选常考文言文考点,专注提升古文修养,更多学习资料尽在101辅导APP