高一秋季全科辅导

高一

101教育热线电话
400-6869-101
微信
当前位置: 首页 > 高一> 高一英语> 高一英语知识点

高中英语风俗习惯类阅读题答题策略

来源:101教育网整理 2015-05-14 字体大小: 分享到:

【题型说明】风俗习惯类阅读文章在高考中偶有露脸。该类文章内容涉及到人们的言谈举止、生活习惯、饮食起居、服饰仪表、恋爱婚姻、消遣娱乐、节日起源、家庭生活等。文章篇幅短小,追根溯源,探索各项风俗的历史渊源,内容有趣。命题也以送分题为主,如事实细节题、语义转换题、词义猜测题和简单推理判断题等。虽然这类文章读起来感觉轻松,试题做起来比较顺手,但绝不能掉以轻心。因为稍不留神,就会丢分。

【备考提醒】为了保证较高准确率,建议同学们做好以下几点:

1. 保持正常的考试心态。笔者在教学中发现,越是容易的试题,同学们越是容易失分。为什么呢?因为在这种情况下,同学们极易产生麻痹思想,认为题目好做,就不引起高度重视,于是思维不发散、不周密。而命题人就是利用同学们的这一弱点,设计陷阱题。所以,无论试题难易与否,我们都要保持正常的考试心态。试题容易,不欣喜;试题难,不悲观。

2. 根据前面讲到的方法,认认真真、细细心心做好事实细节题。

3. 做好语义转换题。这类题是根据英语中一词多义和某些词语在文中能表达一定的修辞意义的原则而设计的。要求同学们解释某生词的含义,确定多义词或短语在文中的意思,确认文中的某个代词所指代的对象,或者对英语中特有的表达、格言、谚语进行解释。这种题要求同学们一定要根据上下文猜测词义或理解句子,切不可望文生义。

4. 做好简单推理判断题。简单推理判断题要以表面文字为前提,以具体事实为依据进行推理,做出判断。这种推理方式比较直接,只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。

【实例分析】阅读下面的文章,然后做后面的阅读理解题:

The Pop Music Festival

Thousands of young people visiting the Isle of Wight for the pop music festival are finding that they have themselves become a tourist attraction. Family men driving past the festival site in family cars stop to let the children “see the hippies”.

In their view anybody with a rucksack and long hair is a hippy. One can almost imagine the children being ordered not to open the doors. At Yarmouth an elderly woman is supposed to have jumped into a stranger’s car and asked for a lift because she was afraid of the hairy youngsters. It would not be fair to say that the whole island regards all young people attending the festival as creatures from another world, but there is enough evidence(证据) of a gap between the pop culture which this week’s event represents and the attitude of many of the island’s usual visitors.

Yet on the 200-acre festival site(位置,场所) the show is being put together efficiently. Supplies of food are being brought in ahead of time to cope(应付) with the numbers of hungry people who are expected to arrive. A huge tent has been set up to store tons of tinned food, fruit and vegetables. Trucks loaded with country produce give part of the site the appearance of a vegetable market. In case of trouble, extra police are being called in from the mainland. Hundreds of tents have been put up, and some small houses made of straw and plastic materials as well.

Behind the site the East Afton hills rise pleasantly before dropping to the sea. The hills belong to the National Trust and have been fenced off to prevent too many visitors from camping on National Trust prop property and, incidentally, getting a free seat for the concerts.

The “White Panther” revolutionary movement, which has attacked the festival as “an obvious example of capitalist interests seeking to exploit the people’s music”, has pointed out that the concerts can be listened to from the hills. But most people seem happy enough to pay to go in. They have to do so only on the third day. As a gesture of good-will the organizers have decided not to charge for admission on the first and second days. Less well-known groups and artists will perform during this warming-up period. But obviously the organizers who have spent $ 500, 000 on the open-air festival hope to make a profit(利润); and with about 40, 000 fans already present, and perhaps another 200, 000 on the way, no doubt they will, unless the weather lets them down.

1. Young people going to the pop music festival have found that they themselves have become a tourist attraction because ________.

A. people are interested in the way they are dressed

B. people want to see hippies

C. people are curious about their hair-style

D. all of the above

2. The warming-up period refers to _______.

A. the first and second days when admission is free

B. the first few days when the Island is most crowded

C. the open ceremony(典礼) of the pop festival

D. the days when people can enjoy free food

3. East Afton hills are fenced off _______.

A. to allow for small houses

B. to limit the number of visitors

C. to prevent visitors from camping there

D. so that more people can come to join in

4. The organizers of the pop music festival _______.

A. can make no profit

B. can become millionaires

C. can jump to great fame

D. can make a profit of far more than 500,000

【答案与解析】本文主要向我们介绍pop music 音乐节

1. D。事实细节题。根据family men driving last festival in the family sit in the family cars stop to let the children see the hippies和in their view anybody with a rucksack and long hair is a hippy可知答案为D。

2. A。事实细节题。根据As a gesture of good-will the organizers have decided not to charge for admission on the first and second days. Less well-known groups and artists will perform during the warming-up period可知答案为A。

3. C。事实细节题。根据The hills belong to the National Trust and have been fenced off to prevent too many visitors from camping 可知答案为C。

4. D。事实细节题。根据But obviously the organizers who have spent 500,000 on the open-air festival hope to make a profit可知答案为D。

上一篇:高中基础读写时间:哈利和他的狗【上海学生英文报】

下一篇:高中英语写作指导:常用连接词和图表作文常用句

高一期末考前辅导
标签: 英语 历史 (责任编辑:101教育小编)

相关文章推荐

精品课程推荐

更多精品课程
高一物理
匀变速直线运动的v-t图像典型例题
主讲教师:101远程教育网 免费试听
高一英语
改错小练兵
主讲教师:101远程教育网 免费试听
高一化学
离子方程式的正误判断易错题型
主讲教师:101远程教育网 免费试听

免费领取体验课

姓名
手机号
年级
*图形验证码
获取验证码
免费预约
高一秋季超值优惠课