初一期中点睛

初一

101教育热线电话
400-6869-101
APP下载
当前位置: 首页 > 初一> 初一英语> 初一英语试题

山东省2015七年级英语上册期中测试卷(含答案解析)

来源:101教育网整理 2016-01-12 字体大小: 分享到:
  山东省2015七年级英语上册期中测试卷(含答案解析)
  第Ⅰ卷(选择题  共44分)
  一、单项填空(共10小题,满分10分)
  从每小题A、B、C、D中选出一个能填入句中空白处的最佳答案。
  1. -I"ll go to New York for my summer vacation, Jenny.
  -It"s a good ________. Have a good time!
  A. excu se B. offer C. promise D. idea
  2. Since Peter isn"t here, may I leave a message for________?
  A. them   B. him   C. her   D. me
  3. The dog ran to the door when it ________ Mr. Morgan"s steps.
  A. saw B. heard C. smelt D. sounded
  4. After the football match, the students were very________ and tired.
  A. cool B. full C. lively D. thirsty
  5. -________ are you leaving for Shanghai?
  -Next week.
  A. What   B. Why   C. How   D. When
  6. We will have a picnic ________ it doesn"t rain tomorrow.
  A. though   B. unless   C. until   D. if
  7. John ________ his grandma every day when she was in hospital.
  A. visited B. was visiting C. visits D. is visiting
  8. Hurry up! The plane will ________ at six o"clock.
  A. put off   B. take off   C. get off   D. turn off
  9. -Have you found the book ________ you lost yesterday?
  -Yes. I left it in the library.
  A. that   B. who   C. where   D. when
  10. -Excuse me, can you tell me ________?
  -Sorry, I"m a stranger here.
  A. where is the post office                     B. where the post office is
  C. how can I get to the post office               D. where can I find the post office
  二、完型填空(共10小题,满分10分)
  阅读下面短文,从各题A、B、C、D中选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。
  Mr. Smith gave his wife 10 pounds for her birthday-ten pretty new pound notes. The day after her birthday, Mrs. Smith went    11   . She waited for a bus, got on it and sat down next to an old    12   . After a while, she noticed that the old lady"s handbag was open. Inside it, she    13    a roll of pound notes exactly like the o nes her husband had given her. She    14    looked into her own bag-the notes were gone! Mrs. Smith was    15    that the old lady had stolen them. She thought she should call the police. But she disliked getting other people into    16   , so she decided to take back the money from the old lady"s handbag and say    17   more about it. She    18    the bus to make sure nobody was watching. Then she carefully put her hand into the old lady"s    19   , took the notes, and put them in her own bag.
  When she got home that evening, she showed her husband the beautiful hat she had bought.
  "    20    did you pay for it?" he asked.
  "With the money you gave me for my birthday, of course." she replied.
  "Oh? What"s that, then?" he asked, as he pointed to a roll of ten pound notes on the table.
  11. A. swimming B. shopping C. fishing D. hiking
  12. A. man B. farmer C. lady D. friend
  13. A. saw B. took C. stole D. pu t
  14. A. successfully B. safely C. hardly D. quickly
  15. A. sure B. happy C. proud D. patient
  16. A. danger B. safety C. trouble D. anger
  17. A. something B. anything C. nothing D. everything
  18. A. looked upon   B. looked at C. looked fo r D. looked around
  19. A. hand B. bag C. pocket D. clothes
  20. A. How B. Where C. What D. When



  三、阅读理解(共15小题,满分24分 )
  阅读下列短文,并做每篇后面的题目,从A、B、C、D中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
  A
  21. Which month is Martin Luther King Jr. Day in?
  A. January.   B. March. C. August. D. December.
  22. Which of the following is RIGHT?
  A. King was born in Tennessee.
  B. King led a bus boycott in Alabama.
  C. King received the Nobel Peace Prize in 1963.
  D. King gave his "I Have a Dream" speech in 1965.
  23. How old was King when he died?
  A. 29. B. 39. C. 65.               D. 68.
  24. What"s the purpose of the time line in this article?
  A. To teach the students to draw a time line.
  B. To introduce Martin Luther King Jr. Day.
  C. To tell more about Martin Luther King Jr.
  D. To explain why whites and blacks were separated.
  B
  The tallest building in the United States, the One World Trade Center, opened on November 3, 2014 in New York. The building is 1,776 feet tall, making it the 3rd tallest building in the world. It has 104 floors. The building stands in the area where the twin towers of the World Trade Center once stood. On September 11, 2001, a group of terrorists destroyed these twin towers and killed nearly 3,000 people. It took 8 years to build the new One World Trade Center. Does the height of the building in feet reminds you of something in history? The number is the year when the United States declared(宣布) its independence (独立)from Great Britain.
  One problem with such a tall building is how to clean the windows. Well, a platform(平台) hangs from ropes, and workers on the platform clean windows. On November 12, while two men were busy cleaning windows, a rope of the platform broke near the 68th floor. The two men were saved by  cutting a hole in the glass window.
  The two tallest buildings in the world are the Burj Khalifa in Dubai, UAE and the Makkah Royal Clock Tower in Mecca, Saudi Arabia.
  25. When did the One World Trade Center open?
  A. September 11, 2001.           B. September 11, 2011.
  C. November 3, 2006.           D. November 3, 2014.
  26. Who destroyed the twin towers of the World Trade Center?
  A. A group of young men.       B. A group of terrorists.
  C. A group of workers.           D. A group of soldiers.
  27. "The number" in the first paragraph refers to________.
  A. 8 B. 104 C. 1,776 D. 3,000
  28. How were the workers on the platform saved when a rope broke?
  A. By calling for help.
  B. By using a new rope.
  C. By jumping off the platform.
  D. By cutting a hole in the glass window.
  C
  On a hot day, it can be hard to know what to do to feel good.
  Playing in water is one way to feel cooler. Taking a cool bath or a shower can feel really good on a hot day.
  It is also important for us to drink water. If you feel thirsty, you should drink water immediately. On hot days, you can lose about 16 glasses of water in one day, so many doctors advise that you should try to drink at least that much every day. Mixing a little fruit juice into your water is a fun way to help you drink plenty of water.



  The food we eat also makes a difference in how we feel in the heat. Cold food, such as ice cream and drinks with some ice, can cool down our bodies. However, eating spicy(辛辣的) food makes our bodies even warmer.
  The clothes we wear can help us feel cooler as well. Light-coloured, light-weight clothes feel cooler in the sun than dark, heavy clothin g. Loose(宽松的)clothes are more comfortable in the heat than tight(紧身的)ones.
  Even though it is not healthy to run around during the hottest time of the day, that doesn"t mean a hot day is not fun! You can read stories in your room. You can also paint or draw without moving your body too much. These are just some of many cool things to do on a hot day.
  29. How much water do we need in one hot day?
  A. Only 16 glasses of water. B. Less than 16 glasses of water.
  C. At least 16 glasses of water.         D. As much as possible.
  30. What can"t you do on a hot day if you want to feel good?
  A. Read a book.     B. Eat ice cream.
  C. Swim in the pool. D. Play volleyball on the beach.
  31. What kind of clothes can help us feel cooler on a hot day?
  A. Loose clothes. B. Dark clothes. C. Tight clothes. D. Heavy clothes.
  32. What"s the main idea of the passage?
  A. A hot day is fun.
  B. Entertainments on hot days.
  C. We don"t know what to do on a hot day.
  D. There are many things to do to feel good on a hot day.
  D
  Spiders are not insects as many people believe. They belong to a class of animals called arachnids(蛛形纲动物). Spiders have eight eyes, four pairs of legs, and can grow a new leg if they lose one. A spider"s body is divided into two sections: the abdomen(腹部) and the thorax(胸部).The legs, eyes, and mouthparts are in the thorax section.
  Most spiders have poison glands(毒腺)and sharp teeth. They use their sharp teeth to force poison into the insects they catch for food. This poison can make an insect lose the ability to move, and the helpless insect is then devoured by the spider.
  Spiders usually have silk glands under their abdomen. They produce a liquid(液体)that is thicker than water from their glands. When the liquid comes into the air, it dries into silk. Many spiders use this silk to form webs to catch insects and to make cocoons(茧)that protect their eggs. This amazing silk is also used to create lines that spiders hang onto as they travel to new areas.
  Spiders live in almost everywhere on earth. The only places where there are no spiders are the coldest places, the highest mountains and the seas.
  33. What will happen if a spider loses one leg?
  A. It will die.
  B. It will lose its way.
  C. It will grow a new one.
  D. It will have seven legs forever.
  34. What is the meaning of the underlined word "devoured"?
  A. Eaten. B. Caught. C. Killed. D. Saved.
  35. According to the passage, which of the following is WRONG?
  A. Spiders are not insects.
  B. All spiders have poison glands.
  C. Spiders make cocoons to keep their eggs safe.
  D. There are no spiders in the coldest places.



  第Ⅱ卷(非选择题  共46分)
  四、单词拼写(共5小题,满分5分)
  根据句意完成句中已给出首字母的单词。
  请务必将36―40小题的答案写在答题卡的相应位置!
  36. We have classes from Monday to F_______.
  37. My sister enjoys l_______ to pop music.
  38. I"m s______ for taking your pen by mistake.
  39. The little boy cried s______ when his best friend moved to another city.
  40. Lily has a good h________ of reading English stories every day.
  五、选词填空(共10小题,满分10分)
  根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
  请务必将41―50小题的答案写在答题卡的相应位置!
  Many people like to keep pets. Dogs and cats are very   41   pets. Some people, however, keep birds or goldfish. They need less space and are easier to look after.
  I f you want to have a pet, you can buy one from a pet   42   but you must be careful not to buy a sick animal. It is best if you know something about the pet you want. This helps you choose a healthy pet. However, if you do not have much money and know very   43   about animals, you can visit the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals(皇家防止虐待动物协会).
  The first RSPCA was established in England in 1821. It was set up to make sure that all animals are   44   with k indness. The RSPCA in Hong Kong carries out this aim. The RSPCA officers collect animals which have no   45   and are left in the street. They look after them   46   they  are healthy again. People visiting the RSPCA may choose their pets from these animals and you can be sure that you will get a   47   pet. If later your pet becomes ill, you can   48   it to the doctors at the RSPCA for treatment.
  When you have a pet, it is very   49   that you look after it properly. You must remember to feed it on time. You should also give it a   50   and comfortable place to rest. Your pet will be happy and healthy if you love it and care for it properly.
  六、阅读表达(共5小题,满分10分)
  阅读短文,根据要求完成下面各小题。
  Fire was discovered many thousands of years ago. The first time humans saw fire was probably when a tree was destroyed by lightning(闪电). Humans soon learned how to make fire. They probably made the first fire by rubbing (摩擦)two sticks together.
  Fire was very important to humans. They needed to keep warm at night. They used fire to cook food. 53 They used fire to keep enemies and wild animals away. In some parts of the world fire was used to send messages. The Indians in America, for example, used fire to make smoke as a message. In some other countries people lit fires to warn their friends of danger.
  54 Fire was also used to give light. Before the invention of the oil lamp(灯), humans burned sticks to get light.
  One man even used fire to tell the time. He invented a candle clock. He made a candle that took exactly twelve hours to burn. Then he marked this candle in twelve equal(相等的) parts. He lit the cand le and could tell the time by counting the number  of parts left of the burning candle. But the candle clock did not always work well. If there was a wind blowing on the candle, it burned too quickly.
  请务必将51-55小题的答案写在答题卡的相应位置!
  (一)根据短文内容简要回答问题。
  51. How did Indians in America use fire?
  52. What happened to the candle if there was a wind blowing on it?
  (二)将短文中划线的句子译成汉语。
  53.
  54.
  (三)请给短文拟一个适当的标题。
  55.



  七、完成句子(共4小题,满分6分)
  根据汉语意思用英语完成句子。
  请务必将56-59小题的答案写在答题卡的相应位置!
  56. 步行有益健康。
  Walking _____   _______   ______ your health.
  57. 汤姆这些天在忙着准备期末考试。
  Tom is ______   ________   _______ his end-of-term exams these days.
  58. 幸亏你的帮助,我才按时完成了工作。
  _______   _______ your help, I finished my work on time.
  59. 我们的新操场是去年建成的。
  _____________________________________________________.
  八、书面表达(满分15分)
  请务必将短文写在答题卡的相应位置!
  假设你是李明,你的美国笔友Tom向你介绍了他们学校的课程科目后,想了解你们学校课程开设的情况,请根据以下要点给他写一封电子邮件。
  1. 你们学校开设的主要课程科目;
  2. 你喜欢的科目是什么;
  3. 你喜欢这门(些)科目的理由。
  注意:
  1. 词数100左右;
  2. 开头和结尾已为你写好不计入总词数;
  3. 可以适当发挥,以使行文连贯;
  3. 文中不能出现真实姓名和学校名称。
  山东省2015七年级英语上册期中测试卷(含答案解析)  参 考 答 案
  1. D  2. B   3. B      4. D    5. D      6. D       7. A     8. B      9. A
  10. B  11. B   12. C   13. A   14. D  15. C   16.C    17. C   18. D     20. A   19. B
  21. A【解析】细节理解题。 根据文中句子"The holiday is on the third Monday in January."可知,是在一月。故选A。
  22. B【解析】综合理解题。题干意为:下面那一个是正确的?A. 金出生在田纳西州;B. 金在阿拉巴马州领导力一次公车抵制;C.金在1963年获得了一次诺贝尔和平奖;D.金在1965年做了"我有一个梦想"的演讲;根据表格中句子"King led a bus boycott in Alabama.."判断B选项正确。故选B。
  23. B【解析】计算题。由文中句子"金出生于1929年,死于1968年"可知,他死时39岁。故选B项。
  24. C【解析】主旨大意题。题干意为:在这篇文章中时间线的目的是什么?A. 教给学生画时间线;B.介绍马丁.路德.金;C. 告诉更多关于马丁.路德.金的事迹;D.解释为什么黑人和白人是分开的。通读全文可知,本文主要是"告诉更多关于马丁.路德.金的事迹。"故选C项。
  25. D   26. B   27. A   28. D   29. C    30. D    31. A     32. D
  33. C    34. A     35. B
  36. Friday       37. listening      38.sorry
  39. sadly       40. habit
  41. popular    42. shop    43. few    44. treated
  45. home    46.until    47. healthy    48. take 49 .important
  50. clean
  51. They used fire to make smoke as a message.
  52. It burned too quickly.
  50. Fire./The use of the fire
  53. 他们用火把敌人和野生动物赶走。
  54.火也被用 来照明
  56. is good for
  57.mind staying out 【解析】mind后跟动名词作宾语。
  58.Thanks to
  59. Our new classroom was built last year.
  Dear Tom,
  Thanks you very much for telling me many subjects about your school. I think they are very useful and interesting. They are very fit you, too.
  Now let me tell you something about me and our subjects.
  I am in Grade Three in a middle school this year. I have a lot of subjects, such as Chinese, math, English ,politics, history and science. I like English very much .Because it"s very interesting and useful. After class I often have sports with my classmates.
  My favorite sport is basketball. I think it can make me much stronger and healthier.
  .   How about your study and your hobbies? Please write to me soon.
  Love,
  Li Ming

上一篇:人教版2015初一年级英语上册期中测试卷(含答案解析)

下一篇:鞍山市2015初一年级上册英语期中试卷(含答案解析)

精品课程推荐

更多精品课程
初一英语
高分英语,就这几招

初一英语

高分英语,就这几招

初一生物
植物细胞和动物细胞

初一生物

植物细胞和动物细胞

初一数学
数轴与相反数重点精讲

初一数学

数轴与相反数重点精讲

标签: 七年级 答案解析 英语 动名词 七年级英语 (责任编辑: 101教育小编 )
猜你喜欢

资料下载

各地中考信息汇总

期中冲刺精品课抢先领

获取验证码
免费预约
预约成功!
我们将会以010开头的座机联系您 请注意接听电话。
更多免费好课,请访问https://www.chinaedu.com/ke/

精品学习资料

已有人下载

扫描二维码注册领取

精选常考文言文考点,专注提升古文修养,更多学习资料尽在101辅导APP