寒假班课5折优惠

高一

101教育热线电话
400-6869-101
当前位置: 首页 > 高一> 高一英语> 高一英语知识点

高一英语《定语从句复习讲解与精练》

来源:101教育网整理 2018-04-09 字体大小: 分享到:

 

   

高一

   

英语

   

冀教版

内容标题

定语从句复习讲解与精练

编稿老师

王崇好

 

本讲教育信息

. 教学内容:

 

定语从句复习讲解与精练

 

定语从句(一)

▲关系词的意义及作用

定语从句是中学阶段英语语法中十分重要的一个语法项目。它在句子中出现的频率很高。对正确理解句子的意义起着举足轻重的作用。定语从句分为:限制性定语从句和非限制性定语从句。

定语从句一般都紧跟在它所修饰的名词后面,所以如果在名词或代词后面出现一个从句,可以根据它与前面名词或代词的逻辑关系来判断是否是定语从句。

被定语从句所修饰的名词或代词叫做“先行词”。引导定语从句的词叫“关系词”。关系词有两个作用:

一、引导定语从句。

二、代替先行词在其引导的定语从句中充当一定的句子成分。

理解和牢记这两条概念,弄清楚关系词在定语从句充当什么成分,是掌握定语从句的关键。

▲关系词的选用与判断

在前一节中我们讲到正确选择关系词是掌握定语从句的关键。关系词的选择完全取决于先行词在定语从句中所充当的是什么成分。关系词一共有九个,它们在从句中所充当的句子成分见下表。

关系词

主语

宾语

表语

定语

状语

说 明

that

/

/

×

不能用于非限定性从句

which

×

×

 

who

×

×

×

×

whom

×

×

×

×

whose

×

×

×

/

×

when

×

×

×

×

where

×

×

×

×

why

×

×

×

×

as

主要用于非限制性的定语从句和

such…as, the same…as, as…as结构中。

 

▲关系词的选用

1.

先行词为all, everything, nothing等不定代词,代替物时,定语从句that用引导。

  注:

something后一般用which

  

Is there anything that you want to explain?

  

In 1898 they declared that they believed there was something in nature which gave out radiation.

2.

先行词前有形容词最高级、序数词或only, very, none, no, little, few, much等修饰时,定语从句用that引导。

  

This is the only reason that I can say.

  

This is the first step that can be taken.

  

It is the best one that you may choose.

3. way

后面的定语从句,引导定语从句有三种情况:

a.

在比较正式的文体中用in which

b.

一般情况下用that

c. in which

that省去。

  

a. I was struck by the beauty of the way in which she stood.

  

 It was clear that the speaker now trusted Tom from the way in which these words were said.

  

b. Lincoln asked the people to think of slavery in the way that these men did.

  

 Mary, there is one way that you could stop others talking about you and criticizing you.

  

c. That”s the way I looked at it.

   

The assistant who served her did not like the way she was dressed.

4.

先行词是表示地点的名词时(country, school, room…),而关系词代替先行词在定语从句中充当地点状语,一般用where引导定语从句。也可以用介词+which的结构。值得注意的是which前介词的选择是根据

先行词与介词的搭配关系而定。

  

The room where(=in which)he used to live has now been turned into a museum.

  

The desk where(=on which)I put my bag is his.

  

This is the school where(=in which)I joined the Party.

 

定语从句(二)

▲关系词的选用与判断(续)

5.

先行词是表示时间的名词(year, month, day, night…),而关系词代替先行词在定语从句中充当时间状语,一般用when引导定语从句。也可以用介词+which的结构。值得注意的是which前介词的选择是根据先行词与介词的搭配关系而定。

  在掌握第

4、第5条时应特别注意:介词的位置变化以及相应的关系词的变化。请分析下面两个句子。

  ①那就是他工作的大学。

            ┏

at which he works.

            ┣

which he works at.

  

That is the college where he works.

            ┣

that he works at.

            ┗

he works at.

  ②它出生的那一天是

1952820日。

      ┏

on which he was born

      ┣

which he was born on

  

The day when he was born was Aug.20,1952.

      ┣

that he was born on

      ┗

he was born on

6.

除了第4、第5条中whenwhere可以用介词+关系词这种用法外。还有其他情况也可以用这种结构。即:  介词+which。或介词+whom。请看下面例句:

  

This is the classmate with whom I”ll go to the cinema.

  

The subject in which I”m most interested is English.

  

We can see the method by which the computer works.

  在这种结构中,介词与先行词组成短语,在从句中充当句子成分,因此介词的选用时受到一定限制的,仍然根据先行词与介词的搭配关系而定。  

 

三、关于

as引导定语从句的问题

  

as引导定语从句主要用于非限制性定语从句和the same…assuch…asas…as的结构中。

 

1. aswhich都可以引导一个非限制性定语从句,并代表前面整个句子或主句中的表语。

  

He married the girlas(which)was natural.

  

He seemed a freigner, as(which)in fact he was.

  不同的是:

as引导的定语从句可以前置,而which不行。

As was natural, he married the girl.

 

2. the same…as, such…as, as…as结构中,same, such, as之后应是名词或形容词+名词。

  

We are facing the same problems as we did years ago.

  

Some people have no doubt that their cat understands as many words as a dog does.

  

We hope to get such a tool as he is using.

 

 这三种结构也可以用which改写。但要去掉这种结构,不能直接用which代替as。以上三句分别可以改写成:

  

We are facing the problems which we faced years ago.

  

Some people have no doubt that their cat understands the words which a dog understands.

  

We hope to get the tool which he is using.

 

3.the same…asthe same…that引导的定语从句在意义上的区别是:前者修饰的是与原物同样的;而后者修饰的就是与先行词同样的东西。试比较:

  

This is the same watch as I lost.

  这和我丢失的那一只表一样。(不是同一只)

  

This is the same watch that I lost.

  这就是我丢失的那一只表。(同一只)

 

●注意事项:

1.

一般说来,除了用定语从句解释名词或泛指外,先行词前应有定冠词the

2.

在限制性定语从句中which, whom, that充当宾语时,可以省略。而在非限制性定语从句中whom, who, which  不能省略。

3.

在含有非限制性定语从句的复合句中从句与主句之间应该用逗号隔开。

4.

定语从句与同位语从句的区别。首先看引导从句的关系词that是否在从句中充当句子成分。如果在从句中充当主、宾、表,则是定语从句。再看that前的名词是否是一些需要有内容的名词,如:idea, fact, thought, news等。后面的从句是说明其内容的,(这个名词在后面的从句中不充当任何成分),这个从句则是同位语从句。

  

He expressed the hope that he has had for many years.

  

hope在从句中不充当句子成分,又加上后面从句是说明hope的内容的,因此是同位语从句。

5. the reason why(=for which)

是由whyfor which引导的定语从句。而the reason that也是that引导的定语从句。that往往省略。

  

This is the reason why he was late. =This is the reason (that)he was late.

6.

当主句中有who, which时,而定语从句中也要用到whowhich时,为了避免who…who, which…which等重叠,定语从句用that引导。

  

Who is the man that is standing by the door?

  

Which of the two cows that you keep produces more milk?

7.

先行词为人和物作并列成分时,定语从句用that引导。

  

John and his dog that were here a moment ago disappear now.

8.

不论人或物在定语从句中作表语时,用that引导定语从句,而that通常省掉。

  

He is no longer the man that he was.

9.

one of+可数名词复数”引导的定语从句中,谓语动词应用复数;而“one of+可数名词复数”前有theonlythe only修饰,定语从句中的谓语动词用单数。

  

He is one of the students who study very hard at school.

  

He is the(only/the only) one of the students who studies very hard at school.

 

what 与高考

一、用作连接代词,引导名词性从句。

1.

引导主语从句,在从句中充当主语,宾语或表语。

[

高考考例]

1. ______ made the school proud was _____ more than 90% of the students had been admitted to key universities.      [2003

上海春季高考 33]

A. What; because        B. What; that

C. That; what           D. That; became

[

思路点拨]

答案为

B What引导主语从句,在从句中作主语;that引导表语从句,在表语从句中起连接作用。

[

高考考例]

2. _______ she couldn”t understand was _____ fewer and fewer students showed interest in her lessons.             [2000

上海高考 27]

A. What; why   B. That; what   C. What; because   D. Why; that

[

思路点拨]

答案为

A。主语从句she couldn”t understand 缺少宾语,要用what 引导。表语从句fewer and fewer students showed interest in her lessons 是一个完整的句子,要用why 引导。译文:为什么越来越少的学生对她的课感兴趣。故选A

[

]:有时为了保持句子平衡,常用it作形式主语,放句首,用what连接的主语从句作真正主语放句末。

[

高考考例]

3. It”s pretty well understood _____ controls the flow of carbon dioxide in and out the atmosphere today.

A. that    B. when   C. what   D. how

[

思路点拨]

答案为

Cwhat引导主语从句,what在从句中作主语。

 

2.

引导表语从句,在从句中充当主语/表语/宾语。

[

高考考例]

4. --- Are you still thinking about yesterday”s game?

--- Oh, that”s _________.                    [2003

北京春季高考 25]

A. what makes me feel excited B. whatever I feel excited about

C. how I feel about it D. when I feel excited

[

思路点拨]

答案为

A。此题考查what 引导表语从句,在表语从句中作主语。

[

高考考例]

5. Perseverance is a kind of quality

��and that”s ______ it takes to do anything well.  [2002上海高考 40]

A. what   B. that   C. which   D. why

[

思路点拨]

答案为

A. 这是一个表语从句。构成It takes sth to do sth 的句型。译文:坚定不移是一种品质��坚定不移使人们做好任何事情。

 

3.

引导宾语从句,在从句中充当主语宾语或表语。

[

高考考例]

6. People have heard what the president has said; they are waiting to see ____ he will do.                              [2003

安徽春季高考24]

A. how   B. what   C. when   D. that

[

思路点拨]

答案为

B。此题考查what引导的宾语从句,在从句中作do的宾语。排除A/C/D故选B.

[

高考考例]

7. When you answer questions in a job interview, please remember the golden rule. Always give the monkey ______ he wants.   [2002

上海 38]

A. what   B. which   C. when   D. that

[

思路点拨]

答案为

A。这是一个宾语从句,wants后面缺少宾语,所以要填写what。译文:当你在找工作面试回答问题时,请记住这条黄金定律:永远给予对方确定想要的东西。

[

高考考例]

8. A computer can only do ______ you have introduced it to do.

A. how   B. after   C. what   D. when            [2001NMET 31]

[

思路点拨]

答案为

C。这是宾语从句,宾语从句中to do 缺少宾语,所以要选择what.

又如:

1. Little Tom was reluctant to tell the school master what he had done the day before.   [2001

上海春季31]

2. --- I think it is going to be a big problem.

--- Yes, it could be.

--- I wonder _____ we can do about it.    [2002

春季28]

A. if   B. how   C. what   D. that

[

思路点拨]

答案为

C。考查宾语从句。

 

二、用于感叹句中表示一种惊讶。

[

高考考例]

9. ______ role she played in the film! No wonder she has won an Oscar.

A. How interesting               B. How an interesting

C. What interesting              D. What an interesting

[

思路点拨]

答案为

D。此题考查what 用于感叹句中表示惊讶。

又如:

(1) What a long way it is from Beijing to London!   [MET1989]

(2) What fine weather we are having today!           [MET1983]

(3) Oh, John. What a pleasant surprise you gave us! [MET1990]

 

三、

what 在强调数量少时与little/ few 连用。意为“尽管…很少也都,尽管一点点…也都”。

[

高考考例]

10. The home improvements have taken what little there is ____ my spare time.

A. from   B. in   C. of   D. at                        [2001NMET]

[

思路点拨]

答案为

C。译文:家庭改善花去了我仅有的一点点空余时间。

又如

: I spent what little time I had with my family.

译文:我仅有的那一点时间都与家人度过了。

 

四、在交际英语中的短语考查。

1. What for:

为什么,为何目的。

e.g.: --- I”m going to the park.

--- What for?

2. What if?

要是…怎么办?假使…将会怎么样?

e.g.: What if he doesn”t come?

3. What”s… like?

e.g.

1

---What”s the new teacher like?

--- He”s got a red beard./ He is honest, loyal and kind-hearted .

e.g.

2

--- What”s the weather like today?

--- It”s sunny/ rainy/cold/cloudy/

...

 

强调句型“六强调”

It

作引导词,用于强调结构,一般用来强调陈述句中除谓语动词以外的大多数句子成分,包括主语、宾语、状语和相关从句等,用来加强语气。这种强调句型一般用“It be +被强调部分+thatwho+其它部分”来构成,常用于现在时和过去时。如:

I happened to meet Tom in the street the day before yesterday.

 

我前天碰巧在街上遇见了汤姆。

It was Tom that I happened to meet in the street the day before yesterday.

 

前天我在街上碰巧遇见的是汤姆。

It was I who / that happened to meet Tom in the street the day before yesterday.

 

是我前天碰巧在街上遇见了汤姆。

It was in the street that I happened to meet Tom the day before yesterday.

 

我前天是在街上碰巧遇见的汤姆。

It was the day before yesterday that I happened to meet Tom in the street.

 

我是前天碰巧在街上遇见了汤姆。

 

I.

如果强调的部分是人,则人称代词须保持原来的形式,这时连接词可用who, whom代替that。如:

It is he who / that teaches us French.

 

是他教我们法语。

It is us who / whom / that he teaches French.

 

他是教我们的法语。

 

II.

如果强调句子中的地点、时间或原因状语时,连接词仍用that,不能用where, whenwhy。如:

It is at the street crossing that I met one of my classmates that I had not seen for ages.

 

我是在十字路口碰到了我多年未见的老同学。

It was last month that I took part in the Palace Ball.

 

我是在上个月参加的宫廷舞会的(不能用when)。

It was for this reason, I suppose, that the book took a long time to come out.

 

我想正是由于这种原因使得那本书很长时间才出版(不能用why)。

 

III.

当强调not…until结构时,须将not until连用,后面接肯定式。如:

It was not until at that time that I realized what trouble he was in.

 

直到那个时候我才意识到他有什么麻烦。

It was not until the bell rang that the teacher stopped his lesson.

 

直到铃响了老师才下课。

 

IV.

强调句型的一般疑问句须将be的形式提前,放在句首。如:

Was it she who said it like that?

 

是她那样说的吗?

Was it the book of this kind that they liked in their childhoods?

 

他们在孩提时代喜欢的是这种书吗?

Can it be Jack that stole the purse of the woman?

 

是杰克偷了那妇女的钱包吗?

 

V.

强调句型还可用特殊疑问句。如:

What was it that started the big fire in the building?

 

到底是什么原因引起那栋大楼的大火?

When was it that she returned the book to the library?

 

她是什么时候把书还回图书馆的?

Where was it that he had worked before he came to this place?

 

他在来这之前到底在哪儿工作呢?

 

VI.

强调句型与主语从句的区别:强调句型可以还原成正常语序的句子,也就是说,强调句型中去掉It be…that后,句子仍然通顺,意义也依然完整,只是没有那么强调突出。而含主语从句的复合句中的it是指示代词,后面多为系表结构或被动语态。如果去掉It bethat,句子就不通顺了。如:

It was in the lab that was taken charge by Professor Harris that they did the experiment.

 

他们正是在哈里斯教授负责的实验室里做的实验。(=They did the experiment in the lab that was taken charge by Professor Harris.

It is certain that he is honest and modest.

 

很显然,他是诚实而谦虚的。

It is known to all that paper was made first in China.

 

众所周知,纸是中国人最早制造出来的。

模拟试题

定语从句练习(一)

The Attributive Clause

1. We should learn from those___ are always ready to help others.

A. who B. whom C. they D. that

2. Mr. Herpin is one of the foreign experts who___ in China.

A. works B. is working C. are working D. has been working

3. Tom is the only one of the students who___ to Shanghai.

A. have gone B. have been C. has been   D. had gone

4. I,___ your good friend, will try my best to help you out.

A. who is   B. who am C. that is D. which am

5. The old man has two sons,___ are lawyers.

A. both of them B. both of who C. both of whom D. both of they

6. He is a man of great knowledge,___ much can be learned.

A. in whom B. about whom C. from whom D. of whom

7. Do you know the man___ just now?

A. to who I nodded B. I nodded to

C. whom I nodded D. whom I nodded to him

8. The man___ has gone to Japan.

A. whom I told you B. that I told you

C. whom I told you about him   D. I told you about

9. Please pass me the dictionary___ cover is black.

A. which   B. its C. whose   D. which of

10. The radio set___ last week has been out of order.

A. I bought   B. I bought it C. which I bought it D. what I bought

11. All the apples___ fell down from the tree were eaten up by the pigs.

A. which   B. /   C. that   D. they

12. I can tell you___ he told me last week.

A. all which B. all what   C. that all D. all that

13. This is the biggest lab___ we have ever built in our university.

A. which B. what   C. that   D. where

14. Is oxygen the only gas___ helps fire burn?

A. that   B. / C. which D. what

15. Air,___ we breathe every day, is around us all the time.

A. that B. /   C. which D. it

16. This is the museum____ we saw an exhibition the other day.

A. that   B. which C. where   D. in that

17. This museum is___ you visited the other day.

A. that B. which C. where   D. the one

18. This is the museum ___you saw the other day.

A. that B. where   C. in which   D. in that

19. It is the third time___ late this month.

A. that you arrived B. when you arrived

C. that you”ve arrived D. when you”ve arrived

20. It was in 1969___the American astronaut succeeded in landing on the moon.

A. that B. which C. in which D. when

21. We often think of the days___ we spent together on the island.

A. when B. which C. in which D. during which

22. Have you ever been to Shanghai,____ I left ten years ago?

A. where B. which C. that   D. when

23. He has left Beijing,___ a meeting is to be held.

A. when B. where C. as D. which

24. This is the very place___ I”m wishing to live in.

A. where   B. which C. that   D. in which

25. Is it in that factory_____“Red Flag” cars are made?

A. in which   B. where C. that   D. which

26. I have bought the same dress____ she is wearing.

A. as B. that C. which   D. than

27. Can you solve such problems___ raised by the audience?

A. what were B. as were C. that were D. which were

28. The reason___ he didn”t come was____ he was injured.

A. that, because   B. why, that C. why, because D. that, that

29. He must be from Africa,____ can be seen from his skin.

A. that   B. as C. it   D. what

30. His father died last year,____ made it impossible for him to go abroad.

A. when B. which   C. as   D. that

31. ___is natural, he married Mary.

A. It B. What C. Which D. As

32. The buses,____ were already full, were surrounded by an angry crowd.

A. most of them B. most of which C. which most D. that most

33. All___ is needed is a supply of oil.

A. the thing B. that   C. what   D. which

34. He paid the boy 10 dollars for washing ten windows, most of___ had not been cleaned for years.

A. these B. those C. that D. which

35. She heard a terrible noise,___ brought her heart into her mouth.

A. it   B. which C. this   D. that

36. In the dark street, there wasn”t a single person____ she could turn for help.

A. that   B. who   C. from whom D. to whom

37. This is one of the means____ the electic energy is conducted from one place to another.

A. by which B. by that C. through which D. through that

38. The place___ you are going to visit is the ruin of a place.

A. in which B. at which C. where D. which

39. The last river___ they crossed is two miles wide.

A. where   B. which   C. that   D. in which

40. The Summer Palace is one of the most beautiful parks____ built in the Qing Dynasty.

A. where were   B. where was   C. that were   D. which was

41. The factory___ I am going to is the place___ my mother used to work many years ago.

A. where, where   B. where, which   C. which, where D. that, which

42. Don”t trust such men____ overpraise you to your face.

A. as   B. that   C. who   D. which

43. The professor has two sons,___ are teaching in the same university.

A. neither of them B. either of them   C. both of them D. both of whom

44. Don”t do such things___ you are not sure about.

A. that B. which C. as D. what

45. Rober is good at language,____ we all know.

A. because B. for C. as D. since

46. China has hundreds of islands,____ we all know.

A. in which B. at which   C. of which D. which

47. She wrote a letter to her father,___ she made her secret known.

A. which B. that C. in which   D. where

48. Oxygen is a kind of gas,___ we couldn”t live.

A. without it B. without that C. without which   D. if not

49. Matter is anything____

A. that take up space and have weight   B. which take up space and have weight

C. that takes up space and has weight D. those take up space and have weight

50. I have many books, the best____ was borrowed by Mary.

A. about them B. of which C. among them D. in which

51. She showed me the dictionary___ she paid a lot of money.

A. by which   B. to which C. for which D. on which

52. Abraham Lincoln is a man___ I have the greatest respect.

A. who   B. to whom   C. whom   D. for whom

53. Edison had one suit___ very little money, and which he wore until it was thin.

A. which cost B. which costs C. which was cost   D. which has costed

54. The people___ in the paper did not like it, but other reader liked it very much.

A. who was written B. who were written

C. who were written about D. whom were written about

55. Finally, the thief handed everything____ he had stolen to the police.

A. which B. what   C. whatever D. that

56. His parents wouldn”t let him marry anyone___ family was poor.

A. of whom B. whom   C. of whose D. whose

57. Mayor will make an inspection of our school on Monday,___ you can tell him how hard the situation we are in.

A. where B. which C. when   D. that

58. I”ll show you the magazine___ I bought the other day.

A. who     B. that   C. what   D. where

59. The person___ talking to the shop assistant is an engineer.

A. who is   B. what is   C. whom is   D. who you are

60. That is the office___ Lincoln once worked in.

A. where B. which C. what D. in which

61. The girl___ aunt is a famous singer is fond of music.

A. who     B. whom   C. that   D. whose

62. The skirt is Ann”s___ color is blue.

A. it”s   B. whose   C. who”s   D. that

63. The washing machine___ last Wednesday works well.

A. I bought   B. I bought it   C. which I buy D. that I bought it

64. The college students asked the soldier everything___ he saw at the front.

A. that B. which C. what   D. all what

65. Last year we visited the Summer Palace,___ is one of the most beautiful places in Beijing.

A. where   B. which   C. in which D. that

66. Shanghai is the very place___ the foreigners are eager to visit.

A. where   B. in which   C. that   D. whose

67. The doctor___ is going to Europe next year.

A. which the manager is talking to   B. who the manager is talking

C. the manager is talking to him   D. the manager is talking to

68. Do you have anything ___I can do for you?

A. which   B. what   C. else D. when

69. All___ you must do now is to lend us ten dollars, we haven”t brought any money with us at the moment.

A. that   B. what C. which D. things

70. Those are model workers, some___ are young fellows.

A. of that   B. of whom   C. of who D. of whose

71. The Science Building is very beautiful, behind___ there is an orchard.

A. which B. what   C. this D. these

72. Joan is one of the best writers who___ published a lot of books.

A. has B. have   C. have been D. are

73. When they met again, the two friends talked about lots of things and persons ____we could remember in the school.

A. who   B. whom C. that D. which

74. He is___ everyone respects.

A. the person   B. the one which   C. whom D. who

75. This is the modern hotel___ the guests can enjoy the most comfortable things.

A. where B. which   C. that   D. in that

76. July 27,1989 is the day___ I will never forget, when we had a wonderful time.

A. on which   B. when C. whom D. that

77. Both of them will remember the months and the years____ they spent in the army.

A. which   B. when   C. in which D. what

78. It is the factory____ produces all kinds of TV sets.

A. in which B. which     C. what   D. where

79. The sun is bigger than the earth,___ even a child knows.

A. that   B. who   C. as   D. what

80. Miss Zhang devoted herself to the development of education,____ led to her final success.

A. that   B. which   C. so that   D. so

81. Everything____ should be___ be done right now.

A. that, done must B. that, must done

C. which, done should D. that, should do

82. Is that the lab____ we did physics experiments in during our middle school days.

A. that B. where C. which D. the one

83. Is the lab___ the foreigners visited yesterday?

A. that   B. where C. in which D. the one

84. I have the same book ___you bought just now.

A. which B. that C. as   D. whose

85. I”d like to borrow___ typewriter as was used yesterday.

A. as   B. the same C. the other D. same

86. I,____ one of the sports-lovers, often spend some time on training in the stadium.

A. who am   B. who is C. that am D. whom is

87. Let”s discuss___ questions___ are about the future of the youth.

A. so, as   B. as, that   C. such, that D. such, as

88. The man___ talked to you just now is an engineer.

A. who   B. whose   C. which   D. what

89. In fact the Swede did not understand the three questions____ were asked in French.

A. where   B. who C. in which   D. which

90. Finally, the thief handed everything____ he had stolen to the people.

A. which   B. what   C. whatever D. that

91. I can still remember the sitting-room____ my mother and I used to sit in the evening.

A. which   B. what   C. that   D. where

92. He didn”t know which room___.

A. they lived B. they lived in C. did they live D. did they live in

93. Is this the house___ he was born?

A. at where   B. which   C. in which   D. at which

94. A child___ parents are dead is called an orphan.

A. which B. his C. whose D. with

95. His parents wouldn”t let him marry anyone____ family was poor.

A. of whom   B. whom C. of whose D. whose

96. To get the job started,____ I need is your permission.

A. only what B. all what C. all that D. only that

97. All___ is needed is a cup of tea.

A. the thing B. that   C. what D. which

98. The doctor___ is leaving for Africa next month.

A. the nurse is talking to him   B. whom the nurse is talking

C. the nurse is talking to D. who the nurse is talking

99. He paid the boy 30 dollars for washing the windows, most of___ hadn”t been cleaned for at least a year.

A. these B. those C. that D. which

100. After graduation he asked to be sent to the place____.

A. where he is most needed   B. where he need

C. where he is mostly needed   D. where is he mostly needed

 

定语从句练习(二)

. 选择题

1. I”ve read all the books     you gave me.

A. which B. them C. what D. that

2. There isn”t much     I can do.

A. what B. which C. that   D. how

3. He keeps a record of everything     he had seen there.

A. he B. that C. which D. what

4. Tell us about the people and the places       are different from ours.

A. that B. who C. which D. whom

5. Mr John said that Suzhou was the first city     he had visited in China.

A. that B. where C. which D. what

6. The TV play I watched last night is the best one     I have watched this year.

A. which B. what C. whose D. that

7. Last Sunday they reached Qingdao,     a conference was to be held.

A. which B. that C. when D. where

8. Is this the museum    you visited the other day?

A. that B. where C. in which D. the one

9. I began to work in Beijing in the year     New China was founded.

A. when B. that C. which D. where

10. This is the very film     I”ve long wished to see.

A. which B. that C. who D. whom

11. There is no difficulty     can”t be overcome in the world.

A. that B. which C. who D. what

12. Who is the person     is standing at the gate of Beijing Tourism Tower?

A. who B. that C. which D. whom

13. This was the supermarket     I bought this kind of tin.

A. where B. that   C. who D. which

14. The house     the capitalist used to live in is now a nursery.

A. that B. where C. what D. when

15. This is the last time     I shall come here to help you.

A. that B. which C. when D. what

16. The house     we live is not big.

A. in that B. which C. in which D. that

17. My neighburs used to give me a hand in time of trouble,     was very kind of them.

A. who B. that   C. which D. whom

18. All     glitters is not gold.

A. that B. which C.

D. what

19. I now know why Mao impresses everyone who meets him the way    he does.

A. which B. what C.

D. now

20. Beijing,     is the capital of China, is a beautiful city.

A. that B. it C. which D.

21. She was no longer the woman     she was.

A. that B. which C. what D. who

22. That”s the hotel     last year.

A. which we stayed   B. at that we stayed

C. where we stayed at D. where we stayed

23. The doctor did all     to save the wounded boy.

A. what he could B. he could

C. everything which he could D. for which he could do

24. Anyone     this opinion may speak out.

A. that againsts B. that against C. who is against D. who are against

25. The place     you are standing used to be an old church.

A. which B. where C. that D. when

26. You”ve made the same mistake    you made last time.

A. as B. like C. which D. that

27. It is not such an interesting magazine     I thought.

A. as B. that C. which D.

28. you know, he is a famous musician.

A. As B. which C. That D.

29. Mr Zhou,     native language was Chinese, could read and write several foreign languages.

A. whose B. his C. which D. that

30. Do you know the actor     you saw playing Hamlet is now doing King Lear?

A. who B. whom C. whose   D. which

31. I took my friend to the Summer Palace,     we had some photos taken.

A. where B. which C. that D.

32. Do you remember the day     your sister was graduated as a Master of Arts?

A. which B. on which C. about which D.

33. The bus,     was already full, was surrounded by an angry crowd.

A. which of most B. most of which

C. which of the most D. most of that

34. We all remember the days     we studied together at school.

A. which   B. that C. when D.

35. Do you know the reason     he didn”t come?

A. that B. which C. for D. why

36. I showed the doctor the place     I felt the pain.

A. that B. which C. where D. when

37. He is the only one of the three     got the new idea.

A. who have B. whom have C. who has D. whose had

38. I”m one of the students     well in English in my class.

A. who does B. who do C. which does D. who did

39. This is the baby     tomorrow.

A. after whom I shall look B. whom I shall look after

C. whose I shall look after D. after whom I shall look after

40. This is the fastest train     is going to Nanjing.

A. that B. what C. where D.

 

. ABCD中找出错误的一项。

1. It”ll be dark by the time(A) you get to(B) the river, so I”m afraid you”ll have to(C) go back the same way that(D) you came.

2. When I first came(A) to the supermarket, I worked in(B) the department where(C) sold cooked or prepared(D) food.

3. I have read(A) the novel twice(B) which(C) you are talking about it(D).

4. I”d like to buy(A) that new model recorder but which(B) is too expensive for(C) me at present(D).

5. Marco Poio, who(A) was a great Italian traveller, travelled all the way(B) to China, where(C) was then(D) called Cathay.

. 用定语从句连接下列每对句子。

1. She was talking with a lady. Her son was ill.

2. You sent my sister a present. Thank you very much for it.

3. The clothes have been cleaned. I”m wearing them.

4. He is sitting in a chair. It is broken.

5. She is a person. Everyone likes to make friends with her.

 

定语从句练习(三)

1. Although Tom agreed with her on most points, here was one      he was unwilling to give in.

A. on which B. in which C. to which D. with which

2. To pay to see that movie will be foolish      you can see it on TV for nothing.

A. where B. when C. however D. that

3. Determination is a kind of basic quality and is     it takes to do jobs well.

A. what B. that C. which D. why

4. --     was it     you discovered the secret of his?

--Totally by chance.

A. How; that   B. How; when   C. What; that D. What; when

5._________ is Britain now used to be three different countries and over many years the three countries became one .

A. It   B. What   C. Where D. As

6. There is a common belief among them _________rubbish can and should be put to good use.

A. which B. if   C. whether D. that

7. It is such a good place       everybody wants to go and visit     it is well-known all over the world.

A. that; that B. as; as   C. as; that D. that; as

8. These countries will join one another against terrorism, ______ was agreed to at the international conference.

A. as B. who C. that D. what

9. There being little in the film _____ interested us ,we went away ahead of time.

A. which B. what C. and D. that

10. Human beings are different from animals _____ they can use language as a tool to communicate.

A. in that B. for that C. in which D. for which

11. Reading is to Tom       football to other boys.

A. that B. which C. as if D. as

12. Beer is the most popular drink among male drinkers, ______ overall consumption (

消费量)is a lot higher than that of women.

A. that B. which   C. whose D. what

13. No bread eaten by man is so sweet as       earned by his own labour.

A. one   B. that   C. what D. those

14. Nowadays more and more students are working directly on the Internet,     different types of courses are supplied .

A. where B. which C. that D. whose

15. Earth is a rocky planet __________ liquid water, which is necessary for life ,can exist.

A. as   B. which           C. where           D. when

16. It was there, the police believe,______ she was able to activate the recorder she kept in her bag.

A. until   B. which   C. that D. when

17. The residents

(居民), _______ had been damaged by the fire, were given help by the Red Cross.

A. all of their homes B. all their homes

C. whose all homes D. all of whose homes

18.

Excuse me. Did you notice whether the No. 108 bus had gone by?

 

Not _________ I”ve been standing here.

A. as B. when C. since D. while

19. Is it Shakespeare Theatre         you are going to watch the play Hamlet?

A. where B. that C. which D. as

20. It was twelve o”clock at mid night ______ they arrived at a lonely village.

A. that B. when C. before D. since

21. On stepping into his room he was astonished to find the floor covered with _____ looked like tiny insects.

A. that   B. something C. what   D. anything

22. The largest collection ever found in England was one of about 2000,000 silver pennies, all of _____ over 600 years old.

A. which   B. it   C. that D. them

23. Our teacher likes to use the words _____ is clear to him.

A. of which the meaning B. of which meanings

C. whose of meaning D. meaning of which

24. Madame Curie, _______ life was hard at college, was a woman of strong characters and that”s why she made her mark in history.

A. on whom B. in which C. for whose D. for whom

25. The schoolboys and schoolgirls are walking along the street, _______a small redcap.

A. each of them has B. they each have

C. every wears D. each wearing

26. It is not yet pretty well understood __________ made the rainforest disappear year by year.

A. what B. which C. that   D. how

27. Most of the Europeans refuse to accept GM food _______ Americans regard it as the fruit from high tech .

A. when   B. as C. while D. the moment

28. The argument remains extremely heated ___there are necessary conditions of existence such as water on the Mars.

A. that B. whether   C. if   D. about which

29. We finally bought several books by Shakespeare, ________ is one.

A. which of them B. which of whose

C. of which this D. and of them

30.

Have a nice trip!

Thanks. I”ll telephone you from ______ I get to by tomorrow evening.

A. wherever B. every place C. whenever D. no matter where

 

定语从句练习(四)

训练指要

在复合句中修饰名词或代词的从句叫定语从句。定语从句可分为限制性定语从句和非限制性定语从句两种。定语从句是高考命题的热点之一,一般放在单选题和短文改错中。考试的重点在关系词的选择、非限制性定语从句、介词加关系代词等方面,并且常常是几个知识点放在一起考查。阅读理解中定语从句的理解也很关键。

1. (2003

北京春季高考题)We are living in an age________ many things are done on computer.

A. which B. that C. whose D. when

2. (2003

上海春季高考题)________ has been announcedwe shall have our final exams next month.

A. That B. As C. It D. What

3. (2002

北京高考题)We will be shown around the city: schoolsmuseumsand some other places________ other visitors seldom go.

A. what B. which C. where D. when

4. (2002

上海高考题)Alec asked the policeman________ he worked to contact him whenever there was an accident.

A. with him B. who C. with whom D. whom

5. He made another wonderful discovery

________ of great importance to science.

A. which I think is B. which I think it is

C. which I think it D. I think which is

6. Then the great day came________ he was to march past the palace in the parade.

A. where B. since C. when D. till

7.

I drove to Zhuhai for the air show last week.

Is that the reason________ you had a few days off?

A. why B. when C. what D. where

8. Dorothy was always speaking highly of her role in the play

________of coursemade the others unhappy.

A. who B. which C. this D. what

9. The gentleman________ you told me yesterday proved to be a thief.

A. who B. about whom C. whom D. with whom

10. The result of the experiment was very good

________ we hadn”t expected.

A. when B. that   C. which D. what

11. I shall never forget those years________ I lived in the country with the farmer

________ has a great effect on my life.

A. that

which B. whenwhich C. whenwho D. whichthat

12. After living in Paris for fifty years

he returned to the small town___ he grew up as a child.

A. which B. where C. that D. when

13. This is the first sum of money________ the children”s family has received.

A. that B. which C. what D. as

14. This is not the only apple________ has rotten away.

A. which B. that   C. / D. what

15. He seldom finishes his work on time

________ always makes his boss very angry.

A. that B. as C. that D. which

16. She is such a lovely girl________ is liked by everybody.

A. what B. as   C. that D. which

17. She likes to use words________ are clear to him.

A. of which the meanings B. meanings of which

C. whose of meanings D. meanings of whose

18. I”ve read all the books________ our teacher requires us to read.

A. which B. that   C. what D. they

19. Can you think out a situation________ this idiom can be used?

A. which B. that C. where D. with which

20. Mother bought me a new bike as my birthday present

________ made me very happy.

A. that B. which C. as D. it

21. I

________ your friendwill help you out.

A. who is B. who am C. that is D. I am

22. My glass

________ I was like a blind manfell to the ground and broke.

A. which B. with which C. without D. without which

23. I was so eager to leave that when I stood in the hall

ready to leaveI didn”t even think of saying good-bye to the friends________ I had eaten and slept for so many weeks.

A. by whom B. of whom C. with whom D. with which

24. The famous basketball star

________ tried to make a comebackattracted a lot of attention.

A. who B. when C. which D. where

25. Gone are the days________ the working people suffered from cold and hunger.

A. on that B. at which C. when D. with which

26. This is the very building________ I”ve been looking for the whole morning.

A. which B. that C. where D. in which

27. The time________ I spend on maths is much more than on English.

A. that B. when   C. at which D. during which

28. Mr. Green drove slowly on the way home until he reached the high way

________ the speed limit was 60 miles per hour.

A. because B. which   C. where D. that

29. We grow all our vegetables and fruit

________ saves moneyof course.

A. which B. as   C. that D. what

30. He arrived in New York

________ some time laterhe became a writer.

A. when B. where C. that D. which

31. The stories about this secret person

_____ this is one exampleare widely spread among people.

A. about which B. of which C. which D. from which

32. Mr. Green is an Australian

________ I know from his accent.

A. who B. whom C. which D. that

33. He was very rude to the Customs Officer

________ of course made things even worse.

A. who B. whom   C. what D. which

34. He joined the army in the year________ the Anti-Japanese War broke out.

A. when B. which   C. in that D. during which

35. I”ve never been to the small village________ my father had worked for five years before he went to college.

A. which B. that C. where D. when

36. They talked nearly two hours about the people and the things______ they remembered in the village.

A. who B. which C. that D. they

37. Your new camera is just the same________ I bought a month ago.

A. that B. which   C. what D. as

38. This is one of the most interesting movies________ I have________ seen.

A. that

ever B. whichnever C. thatnever D. whichever

39. Is this museum________ some foreign tourists visited the day before?

A. which B. that C. where D. the one

40. Is this the house________ the great musician was born in?

A. which B. where   C. the one D. it

41. I shall never forget the day________ we spent together.

A. when B. which C. that D. what

42. Is that the reason________ he was late yesterday?

A. which B. on which C. in which D. why

43. I”ve bought such a computer________ was advertised on TV.

A. that B. which   C. as D. it

44. His parents wouldn”t let him marry anyone________ family was poor.

A. whose B. whom   C. of whose D. of whom

45. We all like Jack because he is a man________ everybody thinks is pleasant to ________.

A. who

talk B. whomget along with

C. who

get along with D. whomtalk with

46. The boys

________ could not reach the shelfwent to look for something to stand on.

A. the tall of whom B. the tallest of whom

C. the tallest one D. the tallest of them

47. ________

the weather turned out to be very hot that day.

A. Just like the weather report said   B. It so happened as you told me

C. It was said in the newspaper   D. As we reported on the radio

48. The doctor________ is leaving for Africa next month.

A. the nurse is talking to him B. whom the nurse is talking

C. the nurse is talking to   D. to who the nurse is talking

49. The science of medicine

________ progress has been very rapid latelyis perhaps the most important of all the sciences.

A. to which B. in which   C. which D. with which

50. Who________ knows him would believe him?

A. whom B. who C. that D. which

51. The story brought the hours back to me________ I was taken good care of in that far-away village.

A. until B. which C. during which D. where

52. ________ is known to everybody that the moon travels round the earth once every month.

A. It B. As C. That D. What

53. ________ is mentioned above

the number of the students in senior high schools is increasing.

A. Which B. As C. That D. It

54. Do you like________ he speaks to you?

A. the way B. the way in that C. the way which D. the way of which

55. Which is the restaurant________ you once worked in your spare time?

A. which B. in which C. for which D. in where

56. Is there________ to help you?

A. anything we can do   B. something can do

C. anything which we can do D. nothing we can”t do

57. He paid the boy $10 for washing the windows

most of________ hadn”t been cleaned for at least a year.

A. these B. those   C. that D. which

58. She heard a terrible noise

________ brought her heart into her mouth.

A. it B. which C. this D. that

59. In the dark street

there wasn”t a single person________ she could turn for help.

A. that B. who   C. from whom D. to whom

60. Is there a shop around________ I can get some fruit?

A. which B. where C. it D. what

 

【试题答案】

练习(一)

1

5 ACCBC 610 CBDCA 1115 CDCAC 1620 CDACA

21

25 BBBCC 630 ABBBB 3135DBBDB 3640 DADCC

41

45 CADCC 4650 CCCCB 5155 CDACD 5660DCBAB

61

65 DBAAB 6670 CDCAB 7175 ABCAA 7680 DABCB

81

85 A A/C DCB 8690 ADADD 9195 DBCCD 96100 CBCDA

练习(二)

. 1. D 2. C 3. B 4. A 5. A 6. D 7. D 8. A 9. A

10. B 11. A 12. B 13. A 14. A 15. A 16. C 17. C 18. A

19. C 20. C 21. A 22. D 23. B 24. C 25. B 26. A 27. A

28. A 29. A 30. B 31. A 32. B 33. B 34. C 35. D 36. C

37. C 38. B 39. B 40. A

. 1. D 2. C 3. D 4. B 5. C

. 1.She was talking with a lady whose son was ill.

2. Thank you very much for the present which you sent to my sister.

3. I”m wearing the clothes which have been cleaned.

4. He is sitting in a chair which is broken.(The chair which he is sitting in is broken.)

5. She is a person whom everyone likes to make friends with.

练习(三)

1

5 ABAAB 610 DCADA 1115 DCBAC

16

20 CDDAB 2125 CDADD 2630 ACBCA

练习(四)

1

5 DBCCA 610 CABBC 1115 BBABD

16

20 BABCB 2125 BDCAC 2630 BACAB

31

35 BCDAC 3640 CDADA 4145 ADCAC

46

50 BDCBC 5155 CABAB 5660 ADBDB

【解析】

1. when

引导的定语从句修饰先行词age,相当于in the age的意思。

2.

这是一种比较特殊的定语从句,as常译作“正如;这一点”。

3. where

引导的非限制性定语从句。

4. with whom

引导的定语从句修饰先行词the policeman

5.

非限制性定语从句。

6. when

引导的(分裂式)定语从句修饰先行词the great day

13.

当先行词中含有序数词、形容词最高级以及allonlyvery等词时,关系代词只能用that或省略,不能用which

16.

such的影响,关系代词一般用as

17. of which the meanings

的意思是the meanings of the words。本题还可以使用whose meanings来引导。

22. without which

是“没有眼镜”的意思。

23. with whom

指和他一起吃睡的朋友。

25.

这是一个完全倒装句,其主语是the dayswhen the working people suffered from cold and hunger是定语从句,修饰the days

32. which

引导的非限制性定语从句,which指的是前面一整句话。

39.

把句子还原成This museum is________ some foreign tourists visited the day before.就可很清楚地得到答案。

40.

把句子还原成This is the house________ the great musician was born in答案就很清楚了。

54. the way

表“方式”之意时,其后的定语从句的关系代词有三种情况:that/ in which/ 省略。

60.

本句的around是副词,用作后置定语修饰the house。把这个拦路虎去掉了,答案就好选择了。

 

                                                           

上一篇:高一英语《必修① Unit 2期末复习题》

下一篇:高一英语《寒假专题 Listening Strategies》

高一期末考前辅导
标签: 高一 英语 定语从句 讲解精练 (责任编辑:)
高一期末冲刺辅导
10秒填写领取秋季提升规划
姓名
手机号
年级
*图形验证码
获取验证码
提交