高一秋季1对1名师辅导

高一

101教育热线电话
400-6869-101
当前位置: 首页 > 高一> 高一英语> 高一英语知识点

高一英语《Module 2 Traffic Jam》

来源:101教育网整理 2018-03-29 字体大小: 分享到:

 

   

高一

   

英语

   

外研社

内容标题

Module 2 Traffic Jam

编稿老师

宋萍萍


 

本讲教育信息

. 教学内容:

Module 2 Traffic Jam

教学目标:

 本模块以北京市为背景引出了有关交通的话题,并引入了与交通有关的词汇。要求我们了解这些内容并掌握有关词汇,培养相关语言技能。

 

 

单词:

trolleybus wire suburban display cab

permit receipt fare air-conditioned limit

destination impressive route double-decker provide

convenient pedal tricycle single return

explore roadwork blow horn react

solution mood congestion registration

 

 

短语:

be connected to be/get stuck in in no time get around

under construction switch off keep cool no way

 

 

重点词语:

suburban display permit limit destination

impressive provide convenient single return

explore roadwork blow react solution

mood congestion registration be connected to

be/get stuck in in no time get around under construction

switch off keep cool no way

 

 

词语要点归纳:

1. This bus is connected to electric wires

这辆汽车与电线相连。

connect v.

 

1)(常与to, with 连用)连接,联结。如:

 

The towns are connected by train and bus services.

 

这些城镇之间互通火车和公共汽车。

 

The rooms on this storey connect.

 

这层楼的房间是相通的。

 

Will you connect this wire to the television ?

 

你把这根电线和电视机连上好吗?

 

Connect the gas stove with the gas pipe.

 

将煤气炉和煤气管接起来。

 

2)(电、煤气、水)接通。如:

We “ re waiting for the telephone to be connected.

 

我们等待着接通电话。

 

3)(与with连用)与……有联系/关联,等于be related to,如:

 

The Subjects are closely connected .

 

这两门学科紧密相连。

 

That solitary old man was suspected to be connected with the crime .

 

那个孤独的老头被怀疑与犯罪事件有关。

 

2. Have you ever been stuck in a traffic jam

你曾经陷入到交通拥挤中吗?

stick

 

1n. 柴枝,小树枝;手杖,拐杖

 

We made a fire out of dry sticks .

 

我们用干柴枝来生火。

 

The old man walked leaning on a stick. 老人拄着拐杖走路。

 

2v.stuck, stuck

a.戳,刺。如:

 

The nurse stuck the needle into my arm.

 

护士把针扎进我的胳膊。

 

Don “ t stick your finger through the bars of the cage.

 

不要把指头伸进笼子里。

b.粘贴,粘住。如:

 

He stuck a stamp on the envelope. 他把一张邮票贴到信封上。

 

Her wet clothes were sticking to her body. 湿衣服贴在她身上。

c.(在某物中)卡住,陷入。如:

 

The key has stuck in the lock. 钥匙卡在锁里了。

d. stick to

坚持(真理等),坚持干(某事)(后接动词-ing形式)

He promised to help us and he stuck to his word.

 

他答应帮助我们,他没有失信。

 

Although many students had left , he stuck to staying here.

 

虽然许多学生都离开了,但是他仍坚持呆在这。

 

3. examine / check / test

辨析
   1examine通常指为了某种目的对某事进行详细的检查、询问、审问,多指检查运转情况。如:

The doctor examined his ears carefully.

 

医生仔细检查了他的耳朵。

 

2check通常用来指“检查、核对(账单、结果、产品质量、包裹)”等,多指核对正误。如:

I checked my bag to see if I”d left anything.

 

我检查了我的提包,看看是否有东西遗漏了。

 

3test表示“测验、测试、检验或试飞”等,特别是试验新产品的性能。如:

 

Their beauty products are not tested on animals.

 

他们的美容产品没有进行动物试验。

 

A new kind of plane must be tested before being produced.

 

新型飞机在生产前必须经过试飞。

 

4. offer / provide / supply

辨析
   1offer强调“主动提供”,常见结构有:

offer sth. ; offer sb. sth.

offer sth. to sb. ; offer to do sth.

2provide常见结构有:provide sth.; provide sb. sth.;

provide

+供应品+for+人或机构;

provide

+人或机构+with+供应品。

 

3supply常见结构有:

supply

+人+with+供应品;

supply

+供应品+to/ for+人;

be supplied with sth .

 

I have been offered amounts of money to settle, but I make up my mind to leave.

 

有人曾向我提供一大笔钱让我定居,但我决心离开。

 

The company supplied clean water to the people in the polluted area.

 

该公司向污染地区供净水。

 

5. It”s a good idea to avoid public transport during the rush hour

6 : 30 am8:00 am and 5:00 pm- 6:30 pm .

 

最明智的做法是避免在高峰期(上午6:308:00,下午5:006:30)乘坐公交车和电车。

 

1)这是一个以it作形式主语的句子,真正的主语是不定式to avoid public transport during the rush hour。当以不定式、动名词或从句作主语而使句子显得头重脚轻时,为保持句子平衡,通常以it 作形式主语,而把真正的主语放到后面。it 作形式主语的句型如下:

It is + adj.

for / of sb. + to do sth .

It seems / feels + adj. + to do sth .

It is + n. + to do sth.

It is+

动词短语+to do sth .

It is + adj. / n. + that clause

 

2avoid后跟动名词作宾语,类似的有:admit, appreciate, enjoy, escape, miss, practise, forgive, imagine 等。如:

He often practices speaking spoken English.

他经常练习说英语口语。

 

6. You”ll have a good view of the rapidly changing city.

 

这样你会一览这个飞速发展城市的亮丽风景。

view

 

1vt. 观看,仔细看;认为;把……看作是。

 

Several possible buyers have come to view the house.

 

几个可能买房的人来看过房子。

How do you view your position within the company?

 

你如何看待自己在公司中的位置?

People came from all over the world to view her works.

 

人们从世界各地涌来欣赏她的作品。

The show has a viewing audience of six million.

 

这个节目拥有六百万观众。

 

2n.意见;观点;见解

In my view , he”s a fool .

 

在我看来,他是个傻瓜。

What are your views on free education?

 

你对义务教育有什么看法?

 

3n.视力;视线;视野

My view of the harbor was blocked by the new building .

 

新大楼挡住了我的视线,我看不见港口。

The valley was hidden from view in the mist.

 

山谷笼罩在雾中,看不见。

 

4n.(画片、照片)风景;景色

There”s no view from my bedroom window except of some factory chimneys.

 

从我卧室往窗外看,除了几个工厂的烟囱外什么景色也没有。

 

7. Tricycles are worth using if you want to explore the narrow alleys

hutong of old Beijing.

 

如果你想去老北京的胡同探秘,三轮脚踏车绝对是值得一坐的。

worth

 

1n.价值=value

 

You should cherish the worth of true friendship.

 

你应该珍惜真正友谊的价值。

 

This novel is of great / little worth .

 

这本小说有/无价值。

 

2adj.用作表语,后接名词或动名词。

a.

值,相当于……的价值

 

This house is worth 500 dollars .

 

这间房子值五百美元。

 

What is the book worth ?

 

这本书值多少钱?

b.

值得……的,有……的价值的

 

Please point out what are worth paying attention to .

 

请指出值得注意的东西。

 

This thing should be worth notice the trouble .

 

这件事值得注意/费点儿事。

 

8. worth / worthy / worthwhile

辨析

worth, worthy

worthwhile 这三个词用作形容词时,都有“值得的”的意思,但各自的用法和搭配不同。

 

1 worth 只作表语,“值……钱”,“值得干……”,且后只跟动名词的主动式表被动,如:The book is worth reading.

 

这书值得一读,不可用being read to be read

2 be worthy后多跟of being done to be done,皆跟的是被动式。如:

The place is worthy to be visited/ being visited .

 

这地方值得一看。

 

3worthwhile,写成一个词,其实,while相当于time,常用句式It is worthwhile to do sth.doing sth . It是形式主语,to do doing 作真正主语,即做某事是值得花费时间的。有时也可写成It is worth time / much to do / doing sth.。如:

It is worthwhile to visit the place.
   

参观那地方还是很值的。

 

 

语法知识:

 

祈使句

 

祈使句是英语的基本句型之一,表达说话人对对方的叮嘱、劝告、请求或命令等,往往有表示请求、命令、希望、禁止、劝告等意思。

 

1)祈使句一般没有主语,实际上是省略了主语“you”。句末用感叹号或句号,用降调朗读。肯定结构都以动词原形开头。如:

 

Hand out the papers. 发试卷。

 

Go and ask the old. 去问问老年人。

 

Put the books where it was. 把书放到原处。

 

Come and have a chat. 来聊天。

 

(注意)表示请求、劝告的祈使句还常常在句前或句末加上please,构成句式:Please……please。从而使语气更加缓和或客气。如:

 

Please stand up.Stand up , please. 请起立。

 

Please sit down.Sit down , please. 请坐。

 

2)祈使句的否定结构是以“Don”t +动词原形”开头。如:

 

Don”t go out , please. 请别出去。

 

Don”t come late. 不要迟到。

 

Don”t let him cry. 不要让他哭。

 

Don “t keep the water running. 不要听任水流。

 

(注意)Let”s型祈使句,其否定式也可用Let”s not…,即not否定不带to的不定式。如:

 

Let “s not play. 咱们别玩了。

 

Let “ s not stand here!我们别站这儿。

 

 

即时热身:

1.

What do you think of the talk given by Yang Liwei?

 

China “ s first spaceman with his companions in Chongqing.

 

Really? Wonderful ! It”s well worth ___________.

A. listening B. to be listened to

C. being listened to D. listening to

2005年大联考)

2.

How much is the T-shirt ________ ?

 

65 dollars .

A. worth B. cost C. worthy D. paid

2005年苏州三县一区联考)

3. The instructions on medicine bottles should be easy to read to _____ any mistakes about the quantity to be taken.

A. make B. avoid C. prevent D. guard

4. No matter what you say, I shall _______ my opinion.

A. carry out B. keep up C. go on D. stick to

5. The Panama Canal _____ the Atlantic ______ the Pacific.

A. connects; with B. joins; with

C. unites; with D. joins; up

6. There are eight tips in Dr. Roger”s lecture on sleep, and one of them is: ________ to bed early unless you think it is necessary.

A. doesn”t go B. not to go

C. not going D. don”t go

2004年重庆卷)

7. They”ve _________ us $ 15 for the old bike. Shall we take it?

A. provided B. supplied

C. shown D. offered

(淮安市

20052006学年度高三年级第一次调查测试)

8. Although I like the appearance of the house, what really made me decide to buy it was the beautiful _____________ through the window.
   A. scene B. look C. view D. picture

2005届江苏十校联谊高三年级模拟题)

9. Seeing the happy __________ of children playing in the park, I “ m full of joy and confidence in the future of our country.

A. sight B. scene C. view D. sign

2005年苏州市三校联考)

10.

Julia said she sent you a birthday card yesterday. Have you got it?

 

Oh , really ? I haven”t ________ my mailbox yet.

A. examined B. reviewed

C. tested D. checked

2005年天津卷)

答案:

1. D 2. A 3. B 4. D 5. A

6. D 7. D 8. C 9. B 10. D

 

 

短语识记:

1. at red traffic lights

当红色的交通灯亮时

2. in the middle of the road

路中间

3. keep cool

保持冷静

4. rush hour

交通拥挤时间

5. explore the small streets

考察小街道

6. catch the bus

赶上公交车

7. get out of

摆脱

8. It”s very difficult to do sth.

做某事很困难

9. use public transport

使用公共交通设施

10. The best way is to cycle into the center

.最好的办法是骑车进入市中心。

11. outside town

城外

12. get onto the ring road.

上环城路

13. at the moment

此时

14. leave your car in…

把车留在某处

15. car park

停车场

16. follow the road

沿着某条路

17. Look like a local.

看上去像当地人。

18. make sure that…

确信某事……

19. It “s no fun carrying a huge bag.

拎着个大包真是没有乐趣。

20. match them with the pictures

把它们与图画搭配起来

21. catch the 18:15 coach

赶上18:15 的长途汽车

22. a second time

再一次

23. arrive at its destination

到达它的目的地

 

【模拟试题】

I.

单词拼写

1. _______

(迷住)by her beauty, he stood still.

2. The power station _______

(提供)us with electricity.

3. The first time he __________

(展览)his painting, he achieved success.

4. What he said is________

(永志难忘)?

5. The book is well _______

(值)reading.

6. The matter is c________ with Tom.

7. Arriving at the d ________, he set to work.

8. Without p______, we can”t go out of the room.

9. You should a________ making the same mistake.

10. They want to e_________ the mysterious cave.

 

II.

短语翻译
 1. 与……相连 ___________

2.

被困在…… _________

3.

马上,一会儿 ___________

4.

到处旅行,四处走动 __________

5.

正在建设之中 _____________

6.

关上,断掉 _____________

7.

保持冷静 _____________

8.

没门儿 ________________

9.

结果 _______________

10.

交通拥挤时间 ______________

 

III.

句型转换

1. She seemed to be dead lying on the ground.

Lying on the ground, it _____ _________ _________ she _______ dead.

2. 3.2 million people are reported to have been infected with AIDS in that country.

_______ ________ that ______ _______ _______ people infected with AIDS in that country ______ ______ 3. 2  million.

3. Sam tried to ask his father to stop smoking and he followed his advice.

Sam _____ his father ______ _______ _______ smoking.

4. I was very surprised to see that Jim finished the experiment in a quarter.

_____ my great _____ , Jim finished the experiment in a quarter .

5. It seems that the government has taken measures to protect the animals from being hunted.

The government _______ _______ _______ ________ measures to protect the animals from being hunted.

 

IV.

单项填空

1 . Americans eat ________ vegetables per person today as they did in 1910.

2002·上海)

A. more than twice

B. as twice as many

C. twice as many as

D. more than twice as many

2. As is known ______ us, the actress is famous ______ her excellent act.

A. for; as B. to; for C. as; for D. to; as

3.

Do you feel like ______ there or shall we take a bus?

 

I”d like to walk . But since there isn”t much time left, I”d rather you _____ a taxi.

A. walking; hire B. to walk; hire

C. to walk; hired D. walking; hired

4.

May I help you with some shoes, sir?

 

Yes , I”d like to try on these brown _____.

A. one B. pair C. others D. ones

5. It is said that the old man is _______ in repairing all kinds of cars.

A. good B. well C. expert D. fine

6. I sent Mary the drawing ______ E - mail and she was ________ with my work.

A. by; satisfying B. with; satisfying

C. by; satisfied D. with; satisfied

7.

Do you feel like taking a walk in the park ?

 

________.2000上海)

A. You may ask your brother to go, too.

B. Yes, but I can”t afford the time.

C. No, I”m really not in the mood for it this evening.

D. No, thank you.

8. Many things __________ impossible in the past are common today.

A. considered B. to consider

C. which considered D. considering

9. I like warm weather. The warmer the weather is _____.

A. the good I feel B. the better I feel

C. better I feel it D. the better I feel it

10.

Would you like to go to the cinema with me tonight?

 

________.

A. No, I won”t be free

B. Thanks a lot

C. I”d love to, but I”m not free

D. I “ m sorry to hear that

11. China has made _______that many developed countries feel shocked.

A. so good progress

B. such good progress

C. so good a progress

D. such a good progress

12.

Did you listen to the lecture?

 

Yes , but , to tell you the truth. I have never heard a ____ one.

A. more disappointing

B. more disappointed

C. more exciting

D. more excited

13. Your homework is all right, _______, you can do it much better, I think.

A. instead B. while

C. but D. however

14. “I have made up my mind _____ more for the people and the motherland. I would rather _________ abroad to make money ", said the scientist.

A. doing; not going

B. to do; not go

C. doing; not to go

D. to do; not going

15. I hear your performance will be broadcast ______ on TV this evening.

A. live B. alive C. lively D. living

 

V.

阅读理解

A

The date was like any other day in his life. After school, Michael walked past the shop on the street corner. He stopped to look at the front row of shoes, and he felt sorry for himself. He really wanted to have them for his birthday.

He sadly walked away and thought of what to tell his mother. He knew she would give him anything he liked if she could. But he also knew very well she had little money. He decided not to go home immediately, as he looked worried and his mother would notice it. So he went to the park and there he sat on the grass. Then he saw a boy in a wheelchair He noticed that the boy moved the wheels with his hands. Michael looked at him carefully and was surprised to see the boy had no feet. He looked down at his own feet. “It is much better to be without shoes than without feet.” He thought. There was no reason for him to feel so sorry and sad. He went away and smiled, thinking he was more lucky in life.

1. Michael was anxious to       .

A. get a pair of shoes

B. change his worn out shoes

C. pick out the shoes he like best

D. look at the shoes that fitted him well

2. Why did Michael decide not to go home immediately?

A. Because it was still early.

B. Because he didn”t want to give his mother any trouble.

C. Because he wanted to go to the park to have a rest.

D. Because his mother was not home yet at that time.

3. What do you think of Michael?

A. A lucky child.

B. A reasonable child

C. A naughty child

D. An interesting child

 

B

Why are Arabic figures used everywhere in the world? In the past, other counting figures once existed in many countries, but they all died away. The Roman figures, for instance, were popular in Europe before the 13th century. However they are hardly in use now, except on some clocks and watches, and on other rare occasions. Look at the following and you will know why it is so.

The Rome used seven letters, each standing for a different number, I for 1, V for 5, X for 10, L for 50, C for 100, D for 500, M for 1000. To express a small number the Romans would use repetition or additions, or subtractions

(减法). For instance, II means 2, XXX means 30repetition; VII means 7addition and IV expresses 4subtraction.

To express a number a thousand times larger, they put a line above the number. Thus, XVI

16000, and CDXLVII=447000. To show the year 1993 in Roman figures, it will be “MCMXCIII.” The inconvenience is quite clear. Besides, it would be difficult to express in Roman figures a decimal point (小数点) or a fraction (分数).

The Arabic numbers, on the other hand, avoid all this trouble. First they are decimal

(十进制). Second they are easy to write. It is these strong points that make the Arabic figures accepted by people all over the world.

4. The Roman figures were widely used         .

A. during Shakespeare”s time

B. in the United States

C. in the world

D. in Europe before the thirteenth century

5. The number LV means         .

A. a thousand times B. 55000

C. 5500 D. more than five thousand

6. If we show the year 1548 in Roman figures, it will be           .

A. MVMIVIII

B. MDXLVIII

C. MDMXXXXVIII

D. MDXLVIIII

7. Why are Arabic figures widely used in the world?

A. Other counting figures died away.

B. Arabic figures are convenient and easy to express decimal point and fraction.

C. Arabic figures are decimal.

D. Both B and C

 

【试题答案】

I. Struck/ provides/ displayed/ impressive/ worth/ connected/ destination/ permission/ avoid/ explore

II. be connected to be/ get stuck in… in no time

get around under construction switch off

keep cool no way as a result

rush hour

III. looked as if; were

It”s reported; the number of ; has reached

persuaded; to give up

To; surprise

seems to have taken

IV. DBDDC     CCABC     BADBA

V. ABBDB BD

 

 

                                                           

上一篇:高一英语《高中英语的特点》

下一篇:高一英语《单元重点句子120》

名师测评 限额免费

  • 刘叶

    高二化学 5.0

    高级教师,2000年毕业于河北师范大学化学系,自毕业以来一直担任班主任及高中化学教学工作,在工作期间,所教班级在高考中多次取得市前三名的好成绩,被评为市级模范教师,市级化学学科带头人等称号。

  • 王明明

    高三数学 5.0

    101学酷名师,9年高中数学教学经验,总结出一套快速提升学习成绩的方法以及答题的技巧。将教学与故事结合,让学生举一反三,上课能听懂,考试不用愁

  • 于长富

    高三语文 5.0

    从教30余年,教学经验丰富。1985年--2000年,山东威海重点中学历史教师;2000--2010北京重点中学;2010--至今崛起中学。教学风格严谨,教学内容实用,使学生受益匪浅。

  • 周于

    高三英语 5.0

    高级教师,被评为市级模范教师,市级英语学科带头人等称号;网络教学6年,有丰富的网络教学经验。教学风格幽默风趣、激情而有耐心,深受各位家长和学生的喜爱,我愿付出我的一切,为孩子们在学习上排忧解难。

  • 龚新明

    高三物理 5.0

    中学一级教师,湖北省黄冈市优秀教师,2006年生物科学专业(师范类)本科毕业,2009年生物学硕士毕业,获理学硕士学位。曾辅导学生参加全国生物竞赛获一等奖。所教多届高三毕业班成绩突出,多次被评为黄冈市优秀教育工作者。

  • 程建辉

    高三化学 5.0

    化学专业硕士,中学一级教师,省示范高中化学名师,多次参加高考阅卷工作,辅导学生参加全国化学竞赛赛,并获得指导老师优秀奖。从教十多年来形成了自己独特完整的化学教学方法,使他们在化学的学习思路和成绩上有很大的提高。

姓名
手机
验证码
获取验证码
您的需求
在线预约
立即申请
高一期末考前辅导
标签: 高一 英语 raffic Jam (责任编辑:米露)
开学就享精品课8折起
10秒填写领取秋季高分规划
姓名
手机号
年级
*图形验证码
获取验证码
提交