高一秋季1对1名师辅导

高一

101教育热线电话
400-6869-101
当前位置: 首页 > 高一> 高一英语> 高一英语知识点

高一英语《Unit 1 School life 语法定语从句(续)》

来源:101教育网整理 2018-03-28 字体大小: 分享到:

 

   

高一

   

英语

   

译林出版社

内容标题

Unit 1   School life  

语法定语从句(续)

编稿老师

陈琳

 

本讲教育信息

. 教学内容:

Unit 1   School life

. 教学目标:

掌握

Unit 1语法定语从句

 

. 教学重难点:

掌握定语从句

(一)

thatwhich在指物的情况下一般都可以互换, 但在下列情况下, 一般用that而不用which

1)先行词为all, everything, nothing, something, anything, little, much 等不定代词时。

I am sure she has

something that you can borrow.

2)先行词被all, every, no, some, any, little, much等修饰时。

I”ve read

all the books that are not mine.

3)先行词被序数词或最高级修饰时。

This is

the first book that he has read.

4)先行词被the only, the very, the same, the last修饰时。

This is

the very book that belongs to him.

5)先行词既有人又有物时。

They talked about the things and persons

that didn”t interest me.

6)如果有两个定语从句,其中一句的关系词是that,另一句用which

Let me show you the book

that I borrowed from the library which was newly open to us.

用正确的关系代词连接下列两个句子:

1The scientist is very famous in the world.      We met her yesterday.

The scientist

?/ who /whom/ that we met yesterday is very famous in the world.

2The dress is new.         She is wearing it.

The dress

that / which / ? she is wearing is new.

3He is the kind person.          I have ever worked with him.

He is the kind person

that/ who/ whom/ ? I have ever worked with.

4This is the best film.           I have ever seen this film.

This is the best film

that / Ø I have ever seen.

 

(二)

whose

I know the person.         His company produces new machines.

I know the person

whose company produces new machines.

She is the engineer.         Her work is considered to be the best here.

She is the engineer

whose work is considered to be the best here.

whose

在定语从句中作定语,表示引导词与 whose 后的名词为所属关系。whose多指人,也可指物,指物时可与 of which互换使用。

This is the book

whose cover is blue.

This is the book

of which the cover is blue.

This is the person.          Her story surprised everybody.

This is the person

whose story surprised everybody.

The person was Ms King.    Her designs were the best.

The person

whose designs were the best was Ms King.

This teacher is liked by all the students.         I work with

her son.

This teacher

whose son I work with is liked by all the students.

The chair is being repaired now.            The legs of the chair are broken.

The chai

r whose legs are broken is being repaired now.

whose从句可转换为“of +关系代词”型,如:

e.g. They live in a house whose door opens to the south.

They lived in a house

, of which the door opens to the south.

They lived in a house

, the door of which opens to the south.

【典型例题】

一、用适当的词填空

1. All _____ can be done has been done.

答案:

that  
that can be done部分是定语从句修饰all,先行词为不定代词只能用that引导。

2. Is that the only

first, very, best book ______ he has ever read?

答案:

that  
先行词被the only, the very, the same, the last, the best 修饰时,只能用that引导。

3. Is there anything ______I can do now?

答案:

that  
先行词为不定代词只能用that引导。

4. She is the only student who_____

know it.

答案:

knows  
先行词为the only student,单数形式,所以用knows

5. She is one of the students who____

know it.

答案:

know  
注意与上一题区别,这时的先行词为students, 复数,所以用know

6. The number of people who_____

want to go to America____ be rising.

答案:

want, is  
who____ to go to America定语从句修饰people,先行词为复数,所以填want; the number of意为“……的数目”,单数,所以这里用is

二、单项选择

1. This is the only book ______ I want to read.

A. which    B. that    C. what    D. as

答案:

C  
名词前有only修饰,只能用that

2. The problem ______ has been completely settled.

A. which you thought               B. that you thought

C. about which you thought it         D. that you thought about

答案:

D  
think about 思考,其后的介词about不可省略;关系代词which/that在句中作宾语,it多余。

3. Who is the man ______ is talking with John?

A. which     B. who    C. what    D. that

 

答案:

D  
避免重复,用that而不用who

4. Is this the shirt ______ he often wears?

A. whom     B. whose   C. what    D. that

 

答案:

D
 先把该句换成陈述句:This is the shirt ________ he often wears. 缺少关系代词,所以选D

5. Is this shirt_______ that he often wears?

A. which     B. the one    C. what    D. that

 

答案:

B  
先把该句换成陈述句:This shirt is ________ that he often wears.缺少先行词,所以应选B

【模拟试题】

一、用适当的关系代词填空

1. He prefers the vegetables _____ are from his parents” farm.

2. You”d better not drink water _____ has not been boiled.

3. You have done all _____ your parents wanted you to do.

4. Please let me know whether there is anything _____ I can do for you.

5. At the party, the old school friends talked of the things and persons _____ they could remember in the school.

6. The last film _____ I saw in 1999 was My Father and My Mother.

7. He is the very person _____ we”ve been looking for.

8. I won”t make friends with those _____ often tell lies.

9. The unsmiling woman _____ I met at the dinner party was one of my wife”s friends.

10. The most interesting book ____ I”ve ever read is the History of the Time.

 

二、单项选择

11. The last place ____ we visited was the Great Wall.

A. which

B. that C. where D. it

12. Last night we went to Ann”s party, ____we enjoyed very much.

A. when

B. that C. which D. where

13. Football, ____is a very interesting game, is played all over the world.

A. that

B. which C. it D. who

14. Is there anything else ____ you require?

A. which

B. that C. who D. what

15. He talked happily about the men and books ____ interested him greatly in the school.

A. which

B. who C. when D. that

16. I”ll tell you ____ he told me last month.

A. all which

B. all what C. that all D. all

17. Please pass me the dictionary ____ cover is black.

A. which

B. that C. its D. whose

18. Is this the museum ____ you visited the other day?

A. that

B. where C. in which D. the one

19. --How do you like the book?--It”s quite different from ____ I read last week.

A. that

B. which C. the one D. the one what

20. This is the factory ____ we visited last year.

A. that

B. where C. the one D. at which

 

【试题答案】

一、

1. that/ which 2. that/ which 3. that4. that5. that

6.

that7. that8. who 9. whom/that/who10. that

注:(

)表示可省略

二、

11B    12C     13B    14B   15D

16

D    17D     18A    19C   20A

 

 

                                                           

上一篇:高一英语《Unit 2 English around the world》

下一篇:高一英语《非谓语动词 动词不定式及动名词》

名师测评 限额免费

  • 刘叶

    高二化学 5.0

    高级教师,2000年毕业于河北师范大学化学系,自毕业以来一直担任班主任及高中化学教学工作,在工作期间,所教班级在高考中多次取得市前三名的好成绩,被评为市级模范教师,市级化学学科带头人等称号。

  • 王明明

    高三数学 5.0

    101学酷名师,9年高中数学教学经验,总结出一套快速提升学习成绩的方法以及答题的技巧。将教学与故事结合,让学生举一反三,上课能听懂,考试不用愁

  • 于长富

    高三语文 5.0

    从教30余年,教学经验丰富。1985年--2000年,山东威海重点中学历史教师;2000--2010北京重点中学;2010--至今崛起中学。教学风格严谨,教学内容实用,使学生受益匪浅。

  • 周于

    高三英语 5.0

    高级教师,被评为市级模范教师,市级英语学科带头人等称号;网络教学6年,有丰富的网络教学经验。教学风格幽默风趣、激情而有耐心,深受各位家长和学生的喜爱,我愿付出我的一切,为孩子们在学习上排忧解难。

  • 龚新明

    高三物理 5.0

    中学一级教师,湖北省黄冈市优秀教师,2006年生物科学专业(师范类)本科毕业,2009年生物学硕士毕业,获理学硕士学位。曾辅导学生参加全国生物竞赛获一等奖。所教多届高三毕业班成绩突出,多次被评为黄冈市优秀教育工作者。

  • 程建辉

    高三化学 5.0

    化学专业硕士,中学一级教师,省示范高中化学名师,多次参加高考阅卷工作,辅导学生参加全国化学竞赛赛,并获得指导老师优秀奖。从教十多年来形成了自己独特完整的化学教学方法,使他们在化学的学习思路和成绩上有很大的提高。

姓名
手机
验证码
获取验证码
您的需求
在线预约
立即申请
高一期末考前辅导
标签: 高一 英语 语法定语 (责任编辑:)
开学就享精品课8折起
10秒填写领取秋季高分规划
姓名
手机号
年级
*图形验证码
获取验证码
提交